acceptera alkoholtillstånd

Therése Abrahamsson, janake wine group

Midsommar, bröllop och andra festligheter

Sommaren börjar närma sig och allt som hör därtill; midsommar, bröllop och andra festligheter. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt vin till dessa tillfällen.

Mousserande vin känns för många som det allra viktigaste när man har sommarfest och framförallt vid de tillfällena då det skall utbringas en skål, nedan följer några alternativ på bubbel beroende på storlek på festen och festbudget.

 

Budget
> 76100 Pol Rémy, 49 kronor.
Pol Rémy är en Blanc de Blanc tillverkad i Frankrike. Blanc de Blanc betyder att man endast använder gröna druvor avsedda för vitt vin. För Pol Rémy ger dessa druvor i kombination ett mycket smakrikt vin med aromer av äpple och persika samt en fantastisk fruktsyra och en liten bitterhet som för tankarna till mineraler och allt påminner om Blanc de Blanc från Champagne.
Passar utmärkt för den stora festen där man ändå vill ”lyxa” till det med lite bubbel som välkomstdryck och budgeten kanske inte är alltför stor.

Mellan
>
77308 Cuvée Deor Gold Collection, 89 kronor
Flaskorna till detta vin är målade av en venetiansk konstnär. För att måla flaskorna placeras dem i  en halvautomatisk maskin där dem rengörs och målas med en grundläggande, gyllene färg, varefter guldglitter läggs utanpå.  Flaskorna placeras sedan i en stor ugn för att färgen ska fästa på glaset. Ett vin från Veneto, Italien som är framställd enligt Charmat-metoden. Vinet är friskt och fruktigt med en fin mousse.
Till dig som vill att borden och festen ska glänsa lite extra med en flaska av guld.

 > 7628 Pongrácz Brut, 120 kronor.
Det här mousserande vinet har genom åren höjts till skyarna av svensk och internationell press. Ett sydafrikanskt vin som är framställd enligt Méthode Cap Classique (Champagnemetoden) vilket innebär en andra jäsning på flaska. Smaken är relativt fyllig och har en krämig, fin mousse och viss brödighet som kulminerar i en ren och fruktig avslutning. Här finns inslag av äpplen, jäst, nötter och citrusfrukter. Finns även på halv- och magnumflaska.
Till dig som vill starta dagen/kvällen med något lyxigt, smakmässigt är detta vin väldigt likt äkta champagne.

> 77260 Pongrácz Rosé, 129 kronor.
Pongrácz rosé är, precis som det vita, framställd enligt Méthode Cap Classique (Champagnemetoden) och blev år 2012 rankad topp 10 i världen under tävlingen ”Effervescents du Monde”. En internationell tävling som hölls i Dijon, Frankrike, för att hitta de bästa mousserande vinerna i världen, inklusive Champagne. Ett fylligt vin med en krämig mousse och inslag av röda och svarta bär, frukter och klassiska toner av jäst. Lång, elegant eftersmak. Finns även på halv- och magnumflaska.
För dig som vill ha en fin rosa färg på bubblet, det perfekta bröllopsvinet.

Lyx
> 77086 Champagne de Saint Gall Blanc de Blanc Brut Premier Cru, 299 kronor.
Champagne de Saint Gall är en producent som inte har en så lång historia men är idag en av de absolut dominerande och har under lång tid levererat Chardonnaydruvor och vin till de flesta av de stora berömda husen. Ett elegant och finessrikt vin med inslag av gröna äpplen, citrus och mineralitet. Moussen är fin och långlivad.
Till dig som har en större budget eller som helt enkelt har en lite mindre fest där man har råd att lyxa till det ordentligt med äkta champagne.

 

Om man tänkt fortsätta festen så kanske man vill ha någonting annat än bubbel att bjuda på så här nedan följer lite olika dryckestips i olika prisklasser och kategorier;

 

Vitt vin


> 72093 Reichsrat Von Buhl Riesling 2014, 119 kronor.
En smakrik riesling från Pfalz i Tyskland, har fått toppbetyg från många skribenter och vunnit ett flertal utmärkelser (vann Best Value och Guld i årets Vinordic Wine Challenge). Ungdomligt, friskt och fruktigt vin med god aromatisk druvkaraktär, inslag av äpple, mineraler, persika, petroleum och lime. Ekologiskt!
Passar väldigt bra till fisk och skaldjur men även som mingelvin.

>2020 Zonnebloem Sauvignon Blanc, 229 kronor för 3000 ml Bag in Box
Zonnebloem är sedan länge en etablerad ledare i den sydafrikanska vinnäringen med en historia som sträcker sig bakåt ända till det sena 1600-talet. Ett friskt vin med en yppig koncentration av tropisk frukt samt integrerade gröna fikonaromer. Vinet har en fin avslutning med god balans.
Även detta vin passar väldigt bra till fisk och skaldjur eller bara dricka som det är, perfekt när man är ett större sällskap.

>2015 Fleur du Cap Chardonnay 2015, 100 kronor.
Detta vin är precis som det föregående, från Sydafrika. Fleur du Caps viner visar en generositet och biodiversitet som för tankarna till den rika biologiska mångfalden man finner i ” Cape Floral Kingdom”. Ett medelfylligt vin med utmärkt fruktsyra i kombination med ett mycket lätt inslag av ek. Här finns också en härlig balans mellan sötma och syra som dröjer sig kvar i en relativt lång eftersmak.
Passar bra till lite fetare fisk, fågel och vitt kött.

 

 

Rött vin


> 12804 Réserve de la Condamine 2013, 74 kronor.
Kooperativet Mont Tauch grundades av åtta medlemmar redan 1913. Huvudsäte för kooperativet blev den lilla sömniga byn Tuchan som ligger i vindistriktet Fitou som i sin tur ligger i södra Frankrike mot gränsen till Spanien. Vinet är medelfylligt med bra frukt och kryddor från garriguemarkens aromer samt har ett litet inslag av ek, eftersmaken är mjuk och relativt lång.
Passar bra till lättare rätter av kött, gärna lamm.

>6792 Campolieti Ripasso 2013, 109 kronor.
Campolieti Ripasso kommer från familjefirman Luigi Righetti från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico.   Druvorna har handplockats och alkoholjäsningen har skett på traditionellt sätt. Det vill säga; när första alkoholjäsningen är klar, startar man en andra alkoholjäsning tillsammans med jäst från amaronetillverkningen (Ripasso-metoden). Vinet har därefter lagrats ett år på ekfat. Ett fylligt vin med en bra fruktsyra och inbäddade tanniner, här finns inslag av örter, röda och mörka bär och ekfat.
Passar väldigt bra till diverse kötträtter, pasta och pizza. Bra buffévin.

 

 

Övrigt

>7702 Spriz Aperitivo, 69 kronor.
Spriz är en aromatiserad vinbaserad cocktail, som är pärlande. Den är mycket trendig och populär i Italien, där den ofta serveras väl kyld före maten som en aperitif eller som cocktail med några isbitar i. I Veneto serveras Spriz i stora vinglas eller i cocktailglas. Garnera gärna med citron eller apelsin.

>4197 Château du Juge, 79 kronor för 375ml.
En sauternkopia av Semillondruvor från 70 år gamla vinstockar. Vindistriktet Cadillac ligger på ”fel”sida om Garonnefloden mitt emot det oerhört mer berömda Sauternes distriktet där man framställer världens mest berömda ädelsöta viner. Ett sött, ungdomligt vin med en fruktig karaktär och inslag av mogna gula äpplen, jord, mandelmassa och honung.
Passar bäst till inte alltför söta frukt- och bärdesserter. Tips: Glasstårta med philadelphiaost och färska hallon

 

 

Alla dessa viner är väldigt publika och passar de flesta, vill Du ha hjälp att välja ut något vin till en specifik maträtt eller vill ha något speciellt vin att ”glänsa” med får Du gärna höra av dig till oss så ska vi se till att försöka hitta något vin som passar just dig och ditt sällskap. Mail: vinklubben@janake.se

På bild: Pongrácz Rosé

Produkter: