acceptera alkoholtillstånd
Sök maträtter > Ugnsstekt hjortfilé med tryffelsky

Ugnsstekt hjortfilé med tryffelsky

Så här gör du:

Hjortfilé: Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in salt, peppar och timjan på köttet. Låt ligga en kvart. Bryn därefter köttet i smör. Lägg det i en ugnsfast form och sätt in en ugnstermometer i köttet. Stek i ugn tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut och låt köttet vila innan det skärs upp.

Tryffelsky: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllengult. Rör ner olja, smör och grönsakerna och fräs en stund. Häll i vatten, fond och vin och koka en stund tills den reducerat till knappt hälften. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en klick smör och tryffelolja. Är du inte förtjust i tryffel skippar du bara den och har en smakrik sky till köttet.

Rotsellericrème: Skala och skär rotsellerin i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spara kokvattnet och låt rotsellerin ånga av. Mixa sellerin med crème fraiche, späd med kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med gröna bönor eller ärtor eller kanske en tomatsallad, för att få en vacker mix av färger på tallriken.

Recept från Vinbanken.se