acceptera alkoholtillstånd
Sök maträtter > Skaldjursrisotto

Skaldjursrisotto

Så här gör du:

 
  1. Skrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka vitlök och 1 schalottenlök. Fräs löken i 1 msk smör. Häll på 1 dl vin, hummerfond och vatten. Koka upp.
  2. Lägg i musslorna och låt koka 5 min. Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton. Släng bort musslor som inte öppnats. Plocka hälften av musslorna ur skalen och låt resten ha sina skal kvar.
  3. Skala räkorna. Halvera hummern och plocka ut allt kött. Knäck klorna och försök få ut dem hela. Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.
  4. Skala och skiva 1 schalottenlök. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Spara fänkålsdill till garnering om det finns på fänkålen. Fräs lök och fänkål i 1 msk smör. Tillsätt ris och saffran. Fortsätt fräsa ca 1 minut.
  5. Häll på 1 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen. Låt buljongen koka in under omrörning. Fortsätt att späda med resterande mussel-buljong. Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 min.
  6. Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen på risotton ska vara lös och krämig. Får den stå en stund kan man behöva tillsätta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuell fänkålsdill. Mal över peppar och servera.


Recept från Vinbanken.se