acceptera alkoholtillstånd
Sök maträtter > Burgundisk gryta med rödvin

Burgundisk gryta med rödvin

Laga gärna grytan en dag i förväg så att smakerna får en chans att mogna och utvecklas, dessutom himla praktiskt att kunna fixa i förväg.

Nötkött, rödvin och sidfläsk

Välj ett nötkött som inte är alltför fett, oxkind är en trendig detalj (som dock måste kokas länge), högrev fungerar också bra. Rödvinet som man kokar i får inte vara för sötfruktigt och jag väljer hellre rökt sidfläsk än rimmat.

Ett tips när det gäller steklök (som man kan bli galen på att skala) är att lägga dem i riktigt hett vatten i en kvart för att sedan skala dem. Mycket lättare. Pust!

Så här gör du:

Putsa köttet och skär det i grytbitar. Fräs det i en stekpanna, salta och peppra och lägg det i en stor gryta. Tärna fläsket och fräs det med hackad vitlök. Tillsätt en halv kruka finhackad timjan, Häll på rödvin och buljong och sjud köttet i tre till fyra timmar. Skumma det i början. Skala lökarna och fräs dem med sockret tills det är smält. Fräs svampen i smör. Lägg över allt i grytan och sjud i ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite vatten och koka upp om du vill ha en simmigare. Innan servering garnera med resten av timjanen. Servera med potatispuré, kokt potatis eller bara med bröd. I Frankrike får man inte sällan tagliatelle till. Se recept från Vinbanken.se