acceptera alkoholtillstånd
Sök maträtter > Albóndigas Caseras, spanska köttbullar

Albóndigas Caseras, spanska köttbullar

”Lika omtyckta som svenska köttbullar är albóndigas caseras, de spanska köttbullarna som lagas med örter och en skvätt söt sherry. Klyftpotatis som friteras serveras ofta till denna rätt i Spanien. Och vad gäller gräddsås, kan du glömma den. Här gäller mustiga såser med vin, vitlök eller tomat. Vinet till är rött, smakrikt och gärna lite kryddigt.”

Så här gör du:

  1. Blanda ströbrödet med mjölken i en bunke och låt stå och svälla under några minuter.
  2. Hacka vitlöken fint.
  3. Tillsätt färsen, ägget, lite finhackad persilja och vitlöken.
  4. Krydda med salt och nymalen peppar.
  5. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig färs och forma till köttbullar.
  6. Stek köttbullarna i rikligt med olivolja i en stekpanna med ganska höga kanter, när de är färdigstekta lägg över dom i en större kastrull eller gryta.
  7. Hacka löken fint och stek i samma olivolja som du tidigare stekt köttbullarna i.
  8. Tillsätt vetemjölet och rör om.
  9. Häll på köttbuljongen och rödvinet, tillsätt tomatpurén, lagerbladet och låt såsen småkoka i ca 15 minuter.
  10. Häll såsen över köttbullarna i kastrullen/grytan och låt småkoka i ytterligare 10 minuter.
  11. Häll över några skvättar söt sherry, smaka av med salt och peppar.
  12. Ta bort lagerbladet alldeles innan serveringen och garnera med lite finklippt persilja.
Visa recept..