acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Vit Rioja med kultstatus i Vinköplistan #47, Elke Jung

(2017-11-24) Vinbanken - Vit Rioja med kultstatus
 

VIT RIOJA.  Veckans absoluta höjdare är en vit Rioja Crianza från producenten R López de Heredia Viña Tondonia. Och det är inte vilket vin som helst. Vinköplistan har tagit ett avsteg från mallen och tipsar om ett beställningsvin, i gengäld har vi också plussat på med en röd box och lite annat gott.

Viña Gravonia Blanco Crianza är som jag menar, ett överraska dig själv vin. Här har inte sparats på krut eller ambition under tillverkningen. Efter fyra års lagring på gamla ekfat tappas vinet på butelj och får sedan stanna i källaren ytterligare fyra år. Om det verkligen är en crianza, jo jag tackar för nog överstiger producenten med råge de minimikrav som appellationen föreskriver (crianza vitt vin ska ha minst sex månader på fat och vinet får inte säljas förrän tre år efter skörden-detta är väl korrekt kära nördläsare-svajade till helt plötsligen i regelverket).

Således har ni här ett vin som är moget när det säljs och därför, ett undantag väl värt att uppmärksamma. Gravonia Blanco är vinet du ger dig själv, bara för att vin är kul, smakar gott och passar så bra tillsammans med mat och vänner.

Vinköplistan #47
Vintips, vita viner upp till 100 respektive 200 kronor

1. Allesverloren Chenin Blanc 2016 (Artnr 7598601), Western Cape Sydafrika, 99 kr BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfylligt gulfruktigt vin med tropisk touch, smak av äpplen, citrus, lätt kryddig och ett uns fetma. Lång eftersmak.
Omdöme: Toppvin till höstens skaldjur!


 

2. Fleur du Cap Chardonnay 2016 (Artnr 201501)  Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig frukt, vanilj, rök och gul frukt. Bra längd i eftersmaken.
Omdöme: Toppval bland de “billigare” vita vinerna.
Sockerhalt: 3 g/l
Passar till: Längtar efter en svamprisotto, har du kantareller smörsteker du dem först, och till det serverar du en pocherad vit fisk. Hyvla parmesan och klipp persilja över.3. Viña Gravonia Blanco Crianza 2006 (72853), R López de Heredia Viña Tondonia, Rioja Spanien, 179 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Druvor: Viura
Beskrivning: vacker guldgul färg och stor doft av mogen frukt, nötter och torkade aprikoser. Torr, fylligare smak med tät struktur. Smaken är gul, fruktig och spänstig samtidigt mogen. Örter, lätt kryddig och med klockren spänst. Lång eftersmak. Njut av vinet till ost eller till kalkon alt. kyclingrätter med gräddig vitvinssås. Överraska dig själv vin!

 

Visa artikel..