acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

”Vintermys med generöst rött” , av Gunnilla Hultgren Karell. Nr 1 2013

(2012-12-21) Allt om vin, fredagsvinet - Stellenzicht Pinotage

"Den här fredagskvällen korkar vi upp en sydafrikansk pinotage - ett vin som med sin djupa, fina fruktighet och fatkryddiga toner passar perfekt till läcker lammytterfilé. Till det serveras rotfruktspytt och en lite sötsträv getostkräm."

"Stellenzicht Golden Triangle Pinotage kommer från det vackra, omsusade och kanske mest framgångsrika distriktet Stellenbosch, cirka fem mil från Kapstaden. Golden Triangle är namnet på vingården där druvorna vuxit på så kallade bushplats, det vill säga vinrankor som inte är uppbundna utan mer liknar buskar. Vinet har toner av mogna plommon, mörka bär, fatkryddor och örter. Det finns en fin struktur och längd där den generösa frukten dominerar. Ett mycket läckert och välgjort rödvin för 99 kronor.

Pinotage är Sydafrikas egen druva och odlas i princip bara där. Druvan korades fram på Stellenbosch universitet 1925 av de franska druvsorterna Pinot Noir och Cinsaut. Tidigare kallades Cinsaut för Hermitage i Sydafrika, därav namnet som alltså är en sammansättning av Pinot Noir och Hermitage. Pinotage används framför allt till endruvsvin men kan också ingå i blandningar. Druvan är inte helt okontroversiell och det förekommer en viss tveksamhet inför vinerna den ger. Under senare år har flera producenter tagit sig för att göra så kallade "kaffeviner" av Pinotage. Man använder sig av ekstavar med kaffe- och vanilj-karaktär som ger tydliga rostade kaffetoner till vinet. Det blir gärna överdrivna och mäktiga viner i ganska endimensionell och kompakt stil, som man snabbt tröttnar på. Men Stellenzicht Golden Triangle Pinotage är fjärran ett sådant vin utan låter den rena, goda frukten tala för sig själv. Den kryddiga fatkaraktären har vinet fått från lagring på små barriquer, både amerikanska och franska, under 16 månader.Stellenzicht Golden Triangle Pinotage - 99 SEK (Artnr 22273)