acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Vinbanken – Alentejo – korkens hemmaplan. Av Niklas Jorgensen

(2014-02-13) Alentejo - korkens hemmaplan
"En region som omfattar närmre en tredjedel av Portugal kan inte generaliseras. Vinstilarna inom Alentejo uppvisar också stor variation med allt från kallväxta uttryck till insmickrande värmeladdade viner. Med andra ord det finns något för alla.

Alentejo ligger undertecknad varmt om hjärtat. Trots storleken så är kanske vin ändå inte det första man tänker på när Alentejo kommer på tal. Regionen som startar nordöst om Lissabon och sträcker sig söderut är nämligen världens korkförråd och hem för den största korkproducenten av alla, Amorim. För de hästintresserade är Alentejo hem för Lusitanorasen.

Vinregionen Alentejo uppvisar såväl inhemska druvsorter som internationella. Portugal har gjort sig ett namn på att marknadsföra druvor unika för landet men om ett område ska hyllas för att ha anpassat de internationella sorterna på ett förnämligt sätt så är det just Alentejo. Såväl syrah som cabernet sauvignon kompletterar flera av vinerna som ofta är så kallade blends av flertalet druvsorter."

Rött från Alentejo

"Ytterligare en producent värd att följa och som ytterst sällan gör en besviken är Herdade dos Grous. Börja med att prova deras 2010
Herdade dos Grous Red - 129 SEK (Artnr 81113)
för 131 kronor. Modernt snitt med mörkfruktigt uttryck, behaglig fathantering, torkade frukter och kryddor. Ganska fyllig karaktär med solmogen frukt men som ändå backas upp av en tydlig tanninstruktur och bakomliggande syra."

http://vinbanken.se/2014/02/09/alentejo-korkekens-hemmaplan/