acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Veckans vin

(2010-03-21) Aftonbladet, veckans vin

I aftonbladets bilaga söndag har vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin valt ut ett av våra viner som veckans vin, såhär står det:

Allesverloren- både bäst och äldst

"Inte bara bästa, utan också äldsta, vingården i regionen Swartland. Ja, Allesverloren har faktiskt anor ända tillbaka till 1696. Egentligen är det faktiskt en bedrift att de har lyckats odla vin
under alla dessa år. Swartland är nämligen ett av Sydafrikas varmaste vinområden. Ändå har inte konstbevattning tillåtits förrän helt nyligen. Egendomen fick det sorgliga men vackra namnet Allesverloren "allt är förlorat". När familjen i början av 1700-talet kom hem efter ett av
många långväga besök i Stellenbosch fann de sin bostad nedbränd och boskapen stulen av en jägare från de närbelägna Kasteelberg. Dryga hundra år senare vad man återigen med i matchen och producerade vin.Idag drivs gården av Danie Malan, vars familj tog över egendomen 1872.
Danie som är gammal avdankad rugbyspelare är en personlighet. Den jättelika kroppshyddan står i paritet med Allesverlorens stora viner, kraftfulla och rejäla med stor koncentration och god lagringspotential. Danie Malan är ointresserad av vita viner. 1998 producerade han ett vitt vin men lovade sig själv att aldrig göra om det.
Lika illa är det med grönsaker, Danie är en riktig "karlakarl" som gillar en helgjuten sydafrikansk braai och som med enorm energi skapar personliga viner med tydligt ursprung."

"Vårt omdöme: ++++, Druvan touriga nacional ger ett intensivt, syltigt och kompakt intryck med viol och blåbärssylt i både doft och smak. Läder, mängder tobak och aningen kryddighet och bidrag från faten. Syran är avrundad och strävheten likaså."

"Att äta till:Rätter av lamm, nöt och vilt passar till detta intensiva vin. Köttet får gärna vara grillat och serveras med smakrika tillbehör. Köttgrytor med rött vin, svamp och lök är riktigt gott i kombination därtill hårda ostar av olika slag."

Allesverloren Touriga Naçional - 125 SEK (Artnr 2005)