acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Veckans vin

(2010-06-13) Aftonbladet bilaga - veckans vin

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har valt ut ett av våra viner som "veckans vin"

Vårt omdöme:
Betyg: ++++
"Vinet bjuder dominans av stall och rök men också lakrits, plommon, tjära och fat. Helheten är silkeslen med rundad syra och kryddig eftersmak. Koncentrationen är intensiv och det råder balans mellan frukt och fat. Sydafrikas bästa pinotage rymmer stor upplevelse och kan med fördel lagras lång tid framöver."

Att äta till:
"Sommarens grillvin! Smakrika köttbitar av nöt, lamm eller vilt funkar utmärkt till koncentrationsstinn pinotage. Tillbehör såsom kryddiga såser, rotfruktsgratäng och ugnsbakade rotfrukter är goda i kombination. Vinet är gott till lövbiffsgryta och ris eller enkel pasta med strimlad biff och kantareller. Pinotage klarar generellt rätter med mycket smak."

Odlas där två hav möts
"De allra flesta av landets vinområden ligger i Sydafrikas sydvästra del, där Atlanten och Indiska oceanen möts och det medelhavsliknande klimatet är gynnsamt för druvodling. I Sydafrika produceras alla typer av viner, druvan Chenin Blanc, lokalt kallad Steen, upptar en femtedel av odlingarna och andra internationellt kända sorter odlas med stor variation."

Ligger i topp i Sverige
"Sydafrika är ett "ungt" vinland, de första vinrankorna planterades 1652 och redan under 1700-talet blev vinerna kända i Europa- I slutet av 1800-talet ödelade den ökända vinlusen stora delar av vinodlingarna och sydafrikanska viner föll snabbt i glömska. Tills nu... De senaste decennierna har inneburit stora framgångar för landets vinproducenter. I Sverige ligger Sydafrika i topp och man har gått från total fokus på kvantitet till att producera viner av mycket hög kvalitet."

Pinotage skapades 1920
"Landets egen druva, pinotage, skapades på 1920-talet och är en korsning mellan pinot noir och cinsaut. Pinotage är relativt lätt att odla, inte särskilt känslig för sjukdomar och ger naturligt små skördar. Stora skördar ger viner med bränd karaktär och toner av gummi och tjära. Odlas pinotage med omsorg blir vinerna silkeslena med mjuk fruktighet och stor smakrikedom. Landets bästa pinotageproducent är Jacobsdal, ägaren Cornelius Dumas skapar viner som klarar år av lagring. Vi hävdar att egendomens pinotage är som bäst vid 15 års ålder!"
Jacobsdal Pinotage - 109 SEK (Artnr 22055)