acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Veckans svarta vin(n)are av Bengt-Göran Kronstam

(2011-12-10) DN. Lördag - Rött blir svart i vinvärlden

Ursprung:
"Vinodlingen i Cahors i sydvästra Frankrike går tillbaka till romartiden. Under medeltiden blev Cahorsvinet känt som "det svarta vinet från Lot". När vinlusen ödelade Frankrikes vingårdar under andra halvan av 1800-talet drabbades regionen hårt och det är först på senare år som intresset återuppstått på allvar. I Danmark har detta vinområde en särskild (och inte alls omotiverad) status på grund av prins Henriks vinslott Château de Cayx som finns representerat i beställningssortimentet.

Druvsort:
Vinerna från Cahors måste enligt vinlagen innehålla minst 70% malbec som sedan får kombineras med resterande del merlot och tannat. I detta fall utgörs dock hela druvbasen av malbec.

Framställning:
Efter jäsningen har vinet fått vila åtta månader i rostfria tankar för att bevara fruktaromen och runda av de sträva kanterna.

Doft och smak:
Stor och eldig, mycket tätt fruktpackad doft. Rejäl, fruktstinn, samtidigt stram och garvsyrepräglad smak i mycket lång, modern, ursprungstypisk, matkrävande stil.

Passar till:
Kraftiga kötträtter som ankbröst, entrecôte eller en mustig cassoulet, en böngryta med tomat, korv och långkokt lammkött."
Reserve du Vieux Noir - 69 SEK (Artnr 2212)