acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Sveriges mest prisvärda viner korade

(2007-04-26) Vinordic Wine Challenge 2007

Röda viner

GULD
Artikelnummer: 7193701

Starkviner

GULD
Allesverloren Fine Old Vintage - 145 SEK (Artnr 12109)


Vinordic Wine Challenge är Sveriges enda EU-certifierade och därmed godkända vintävling. För att få denna status måste arrangemanget godkännas av livsmedelsverket och alla viner provas blint av en kvalificerad jury.
Provningen är unik så till vida att det är prisvärdet som bedöms. Det billiga budgetvinet kan därför konkurrera med det dyraste på vinlistan.

– Detta är något vi är ensamma om i världen, säger juryns ordförande Bengt-Göran Kronstam. Internationellt utgår tävlingarna enbart från vinernas kvalitet, utan hänsyn till vad de kostar. Vi vill istället sätta fokus på prisvärdet. Det känns betydligt mer angeläget för oss konsumenter.
Sammanlagt har nära fyra hundra viner bedömts av en jury på nio erfarna vinprovare.

En vinnare i varje tävlingskategori och prisklass gick sedan vidare till finalen. I juryn fanns åtta av landets ledande vinnäsor.
– Kvaliteten var genomgående mycket god, ett bra betyg på det svenska vinutbudet, säger Kronstam som också noterar att flera av vinnarna kommer från beställningssortimentet, den kompromiss Sverige gjorde med EU för att behålla Systembolagets monopol. Vinerna finns i importörens lager, men kan beställas i landets alla Systembutiker.