acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Gyllene glaset 2010 tilldelas Allesverloren,av Jan Holmström

(2010-11-29) Allt om mat, julspecial

PIONJÄR MED TRADITION
"GYLLENE GLASET 2010- Allt om Mat:s vinpris går till Danie Malan på det sydafrikanska vinhuset Allesverloren för den genomgående höga kvaliteten på vinerna och för att han som pionjär gör stora röda viner på klassiska portvinsdruvor."

"Allt om Mat:s vinpris Gyllene Glaset går i år till den sydafrikanske vinmakaren Danie Malan på Allesverloren. Hans viner har funnits på Systembolaget i snart 15 år och alltid hyllats av Allt om Mat:s vingrupp"

"Danie Malan är femte generationen vinmakare på Allesverloren i västra Kapprovinsen i Sydafrika, en egendom som funnits sedan 1694. Den fick sitt namn redan i början av 1700-talet då familjen kom hem från en lång resa Stellenbosch och fann hela egendomen nedbränd till grunden. Stället döptes då till Allesverloren, allt är förlorat, men har blomstrat sedan dess. Själva vingårdarna ligger på sluttningarna av Kasteelberg, den bergskedja som skiljer Allesverloren från havet. På sluttningarna är mikroklimatet lite kallare och marginellt fuktigare än i omgivningarna, så där trivs druvorna utmärkt. Om man står i vingården och tittar upp mot Kasteelberg kan Danie säga: - Det finns tre babianflockar där uppe, varje på cirka 80 djur. Jag kan inte se dem, men tro mig, de ser oss. Babianer och vildsvin kalasar gärna på Danies druvor, och han låter det ske med ett godmodigt leende. De har också rätt att bo här, anser han. Det som skiljer ut Allesverloren från övriga odlare i Sydafrika är att de gör vin på de klassiska portvinsdruvorna tinta barocca och touriga nacional. I över 100 år har Allesverloren producerat portvin, även om det idag inte får heta så, därför fanns dessa druvor på egendomen. Nu blir bara en del av dem "portvin" medan resten går till vinerna som bär druvornas namn. Danie odlar även vita chenin blanc druvor som säljs till brandyindustrin. Även om vi i Allt om Mat:s vingrupp är mest förtjusta i Danies viner av tinta barocca och touriga nacional så har han även nått stora framgångar med sitt syrahvin på den svenska marknaden, och hans "portvin" Fine Old Vintage är nästan ett måste vid populära chokladprovningar."

Allesverloren på Systembolaget:

"Kraftfullt, munfyllande och mycket rent och friskt."
Allesverloren Shiraz - 99 SEK (Artnr 29002)


"Stort och kraftfullt med både renhet och stramhet."
Allesverloren Tinta Barocca - 125 SEK (Artnr 12002)


"Finessrikt vin med härliga aromer och mycket vinös framtoning."
Allesverloren Touriga Naçional - 125 SEK (Artnr 2005)


"Intensivt sött och smakrikt med längd och lite elegans."
Allesverloren Fine Old Vintage - 145 SEK (Artnr 12109)I beställningssortimentet:

"Klassiskt och cederdoftande med lång fin eftersmak."
Allesverloren Cabernet Sauvignon - 129 SEK (Artnr 81047)


"Kraftfullt och personligt med bra tryck i frukten."
Danies Backyard, Bag in Box - 299 SEK (Artnr 71927)