acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Gamla trotjänare – Ander Enquist

(2013-06-25) Livets Goda, gamla trotjänare - Allesverloren Touriga Nacional

"Under den här rubriken på livetsgoda.se kastar vi löpande återblickar på de vi kallar trotjänare inom vin- och spritsegmentet. Spritsorter och viner som har en längre historik än typ 10 år. Viner som det också känns som de funnits där så länge vi kan minnas, sådana som vi kanske inledde vårt vindrickande med. Drycker som vi ”glömt” bort lite, drycker vi kanske inte regelbundet intar längre, viner vi aldrig gillat men som funnits där, whisky som våra föräldrar sippade på. Kan vara billiga saker, kan vara dyrare saker. Ingen faktaonani; bra eller anus, hur står det de sig? Och bland även lite nostalgi... "

"Gammal trotjänare som levererar bra idag och i denna senaste årgång. Elegant, fräsch och fin fruktighet med ren struktur som drar åt det mörkbäriga, kryddmjukare hållet men ändå med runt tanninmotstånd där mer yppig rödfrukt ges lite spelutrymme. Det här vinet har alltid uppträtt med fin pondus och elegans men utvecklingen fram till idag är fin att beskåda då vinet har en annan klarhet och mer målmedveten karaktär. Vinmakaren och ägaren till Allesverloren Estate, Danie Malan, har med sin egen utveckling även lyft sin viner. Den kantige före detta rugbyspelaren är numera en kraftfull estradör med finess i fingertopparna.
Första gången jag provade vinet var på plats i Sydafrika för 10 år sedan och där var det ju inte så svårt att låta sig förföras av både det ena och det andra. Jag kunde till och med acceptera halvtaskiga pinotageviner under resans gång. Men när jag kom hem till Sverige och provade vinet igen så handlade det inte bara om ”travelstrucked”, det var bra även i kalla Sverige. Och letar ni lite efter det där perfekta, väldigt plånboksvänliga vinet när ni står i köket eller ute i trädgården och leker grillmästare med köttet, eller välkryddade, grillade shrimps, och har ”glömt” bort Allesverloren Touriga Nacional, så kommer ni inte må dåligt av att ånyo fylla glasen med det, till er själva, till era gäster. Det håller fortfarande, mer än väl."
Allesverloren Touriga Naçional - 125 SEK (Artnr 2005)