acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

En artikel på enterprisemagazine.se

(2013-09-21) Enterprisemagazine.se - Fantastiska viner

"Att det finns både bra och dåliga viner är nog alla vinkonsumenter medvetna om. Men till skillnad från att bara avgöra om ett vin smakar gott eller inte kan en riktig kännare hitta en hel värld av dofter och smaker. Företaget janake wine group har importerat vin i många år och satsar på riktigt hög kvalitet, oavsett om flaskan säljs för 59 eller 2500 kronor på Systembolaget."

"Tillsammans har Janåke och Britt Johansson en 45 år långbakgrund från Systembolaget. Inför medlemskapet i EU och de lättnader i alkoholmonopolet som det innebar, beslutade sig Janåke för att lämna "Bolaget" 1990 och slå sig fram på den privata marknaden. Fem år senare fick han sin licens som vinimportör och kunde börja importera vin på allvar.
- Det gavs ut omkring 200 licenser 1995, berättar Janåke. Idag är det över tusen. Vem som helst kan ansöka men det är långt ifrån alla som lyckas."

"Branchen i Sverige är tuff. Konkurrensen är hög då alla importörer i princip samma slutkund - Systembolaget. Ett nålsöga som alla ska igenom. Men för Janåke och Britt har det gått riktigt bra.
- År 2004 såldes SBD Scandinavian Bewerage Group till finska Altia och så slutade jag där 2006 och startade janake wine group tillsammans med två av våra barn och en mycket god vän Stellan Lagerstedt, fortsätter Janåke."

"Idag har företaget 14 anställda och ägnar sig förutom åt vin även åt import av sprit, öl och olivolja. Men fokus ligger fortfarande på just viner. Samtliga som arbetar på janake wine group delar ett stort vinintresse och kunskapsnivån inom företaget är hög oavsett vilken alkoholhaltig dryck det rör sig om. Målsättningen är att skapa djupa relationer med privata producenter och kooperativ världen över som går långt utöver det som vanlig företagsamhet kräver. Något de lyckas väldigt väl med, mycket tack vare att de arbetat så länge inom branschen. - Vi tar hand om producenternas intressen till 100 procent menar Britt. Företaget har dessutom en egen vinklubb man kan anmäla sig gratis till på www.janake.se."

"janake wine group reser världen över för att prova viner. Målet är att hitta bra produkter som håller en hög kvalitet oavsett om det säljs för 59 eller 2500 kronor i butiken. Samtidigt måste varje importerat vin gå att sälja på bred front. Då och då hittar Janåke och Britt ett riktigt fint vin som de själva tycker väldigt bra om men som de ändå inser kommer att bli väldigt svårsålt här i Sverige. Andra blir givna vinnare. - En av våra favoriter är Capitel de Roari Amarone della Valpolicella, säger Britt. Det är alldeles fantastiskt och utseddes av Munskänkarna till "Årets vin" 2010, utvald bland Systembolagets samtliga 1500 viner. Dessutom är det med sitt pris à 185 kronor flaskan väldigt prisvärt. Vi är ett ungt företag med mycket kunskaper och lång erfarenhet, sammanfattar Britt."

Tips på fyra fina viner

Allesverloren Shiraz - 99 SEK (Artnr 29002)

Capitel de Roari Amarone - 189 SEK (Artnr 12366)

Neethlingshof Sauvignon Blanc - 90 SEK (Artnr 28006)

Whale Rock Chenin Blanc/Sauvignon Blanc Low Alcohol - 39 SEK (Artnr 2093)