acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Drick&lagra – Bengt-Göran Kronstam

(2010-09-24) Allt om vin, Jacobsdal Pinotage

"Cornelis Dumas är vinbonde i dess egentliga och ursprungliga mening. Här handlar det inte om några hemligheter, ingen smart marknadsföring eller målgruppsorientering. På Jacobsdal görs vinet av sig själv, skulle man nästan kunna säga. Men ett vårdat jordbruk är en förutsättning och något slarv tillåts varken i vingård eller i källare. Vinet är gott redan nu, till en gryta eller något mörkt kött. Fast köp en hel låda! Det som blir över kan du spara tills törsten infaller på nytt. Något som inte lär dröja länge!"

"Drick! Pinotage borde egentligen inte behöva någon närmare presentation. Fast spännvidden i både smak och kvalitet är så stor för denna druvsort att en förklaring ändå kan vara på sin plats. De flesta vet säkert att Pinotage är en specialitet för Sydafrika, en korsning mellan Bourgognes ädla Pinot Noir och södra Frankrikes mer omdiskuterade Cinsault. Pinotages öde var också länge av sekunda slag. Korsningen av en balettprimadonna och en arbetshäst var inget som fick någon högre status. Skälet var dock främst att denna bastard är mycket svår att förädla. Druvorna mognar gärna snabbt och ojämnt på klasarna. Idag har fler lärt sig tekniken, men länge var det befogat att hävda att Sydafrika bara hade två producenter som jäste något riktigt minnesvärt av denna druvsort:Kanonkop och Jacobsdal. Framställningen har stora likheter där jäsningen i öppna cementkar är avgörande för att bli kvitt de volatila syror som annars lätt förpestar pinotagevinet. Naturjäst kan vara ett vågspel, men på Jacobsdal är det naturliga istället en kvalitetsfaktor. Bush vines, individuellt växlande "vinbuskar" där sol och vind tränger genom bladverket, är ett annat skäl till den höga kvaliteten. Till skillnad från de andra pinotageproducenterna har Jacobsdal alltid haft en stil där pinotdelen dominerar i vinet. Det gav det unika kvaliteter, men innebar också att vinet behövde lång tid för att visa sina innersta behag och själv anser jag till exempel att det är först nu som årgången 2001 är riktigt fulländad. Från och med skörden 2007 har emellertid Cornelis Dumas, som vingårdsägaren heter, gjort ut vinet i en mjukare och fruktgenerösare stil som faktiskt går att njuta omgående. Nåja, vinet är ju tre år när det släpps. Även det är en del av konceptet: Jacobsdal lagrar själva vinet, istället för att tära på koncumenternas plånbok och karaktär. Sådana ambitioner är sällsynta i dagens vinvärld. - Jag gör bara det vin jag vill dricka själv, säger den blyge Cornelis Dumas och ler försynt. Tack för det! Bättre kan det inte bli, vilket sextio läsare själva fick uppleva på plats i våras. Ingen kan träffa denna vinmakare, utan att bli kär. Kanske inte bokstavligt, men väl smakmässigt. Detta är ett av Sydafrikas stora viner till ett pris som är närmast genant billigt och vi kan skatta oss högt att få känner till det, allra minst på hemmaplan. Inte så konstigt, det mesta av skörden går nämligen till Sverige."
Jacobsdal Pinotage - 109 SEK (Artnr 22055)