acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

”De maffiga, smakrika vinerna från Sydafrika har länge varit svenskarnas favoriter. Matvänliga viner utan märkvärdigheter, som passar så bra till både fredagsräkorna och sena grillkvällar.” – Magnus Waern

(2013-10-08) Allt om mat, Vinspecial - Danie Malan, Allesverloren Estate

"I Swartland norr om Kapstaden hittar man även vingården Allesverloren. Den är belägen på sluttningarna upp mot Kasteelberg i Riebekdalen. Där är Danie Malan vinmakare, en välbekant profil för Allt om Mat:s läsare eftersom han tilldelades utmärkelsen Gyllene Glaset 2010. Liksom Marc Kent har han också blivit Årets vinmakare i Sydafrika men tio år före Marc, 1996.
- Jag började i vinkällaren 1987 och har sett mycket förändras sedan dess, säger Danie Malan.
När apartheid försvann öppnades exportmarknaderna. Vi har lyckats mycket bra på dem, speciellt i Sverige!
Han är femte generationen vinmakare på Allesverloren, som familjen Malan ägt sedan 1872. Men gården har en mycket längre historia än så. Den är en av de äldsta i Swartland och grundades redan 1694. Namnet Allesverloren fick den i början av 1700-talet, när familjen som ägde den kom hem från en resa och fann egendomen helt nedbrunnen. Allt är förlorat, ansåg de, alltså Allesverloren!

När Danie Malans familj tog över låg fokus på veteodling, men man provade även på vinodling. Danie Malan fortsätter nu den satsning på portugisiska portvinsdruvor som hans far startade. Han gör både starkviner och generösa, stilrena röda viner. - Våra viner har fått en rad utmärkelser i vintävlingar, säger Danie Malan. Vår odlingsareal har nu nått 160 hektar. Flaskhalsen har varit mottagningen av de skördade druvorna, men nu har vi gjort en tillbyggnad och kan ta emot betydligt mera druvor per dag. Vi står med andra ord väl rustade för framtiden.

Förutom de portugisiska druvorna odlar man även cabernet sauvignon och shiraz. Just shiraz har blivit en viktig druva, eftersom den trivs så bra i det sydafrikanska klimatet. Dessutom har shirazvinerna lyckats bra på export till exempelvis Sverige. Trots att Danie Malan varit ansvarig för vinproduktionen på Allesverloren sedan 1990, och sett vinerna vinna både priser och nya exportmarknader, har han en ödmjuk inställning till arbetet. - För mig är vinodling en hobby, säger han, och jag lärt mig något nytt varje år."


Allesverloren på Systembolaget:

Mycket tilltalande med massor av mörka bär, örter, lätt pepprighet och uppstramande, balanserade syror."
Allesverloren Shiraz - 99 SEK (Artnr 29002)


"Fylligt och helgjutet med generös, ren fruktighet. Drag av peppar, örter och aningen eldighet."
Allesverloren Tinta Barocca - 125 SEK (Artnr 12002)


"Fylligt och generöst med mörka bär, peppriga toner och örter. Robust, stramt och personligt med nerv och längd.
Allesverloren Touriga Naçional - 125 SEK (Artnr 2005)


"Fin portvinsdoft med mjuk, söt torkad frukt, örter och aningen pepprighet."
Allesverloren Fine Old Vintage - 145 SEK (Artnr 12109)


Beställningssortimentet.
Allesverloren Cabernet Sauvignon - 129 SEK (Artnr 81047)


Beställningssortimentet.
Danie’s Backyard Blend - 89 SEK (Artnr 72015)