acceptera alkoholtillstånd

Stellenzicht Vineyards

Sydafrika
Stellenbosch, Sydafrika

Stellenzicht Winery ligger på de västra sluttningarna av berget Helderberg, mellan Stellenbosch och False Bay mitt i hjärtat av ”Cape Winelands” ,sex kilometer från Oceanen. Denna vingård var tidigare en del av den berömda Rustenberg-egendomen som grundades redan 1691 av Barendt Hendrikse. Framförallt har Stellenzicht blivit pionjär när det gäller framväxten av Syrah / Shiraz i Sydafrika och dess mest berömda vin Syrah som tillverkats här sedan 1994. Vinet har vunnit massvis av utmärkelser och blivit förebilden för den druvan i Sydafrika speciellt efter det att Stellenzicht Syrah besegrat Penfolds Grange två gånger i så kallade landskamper i vin mot Australien. Detta vin har även i Mondial Syrah rankats som ett av världens 10 främsta viner på druvan Syrah.
Stellenzicht är ingen Estate. Här gör man sina viner framförallt av druvor från de egna vingårdarna men i viss mån även från alla de andra egendomarna i LUSAN gruppen Alto, Le Bonheur, Neetlingshof, Uitkyk samt egendomarna Olives och Hill & Dale.

Platschef och vinmakare är sedan 1998 Guy Webber som idag är en av Sydafrikas mest framgångsrika och berömda vinmakare och oftast nominerats till årets vinmakare och samlat på sig massivt med utmärkelser. Balans är hans nyckelord både när det gäller vinodling, vintillverkning och i den vinstil han eftersträvar. Vid sidan av hans flaggskepp Syrah är hans Semillion Reserve ytterst berömd. Pinotage ligger honom speciellt varmt om hjärtat och Rhapsody är hans egen ”uppfinnig” och landets första mix av Pinotage och Shiraz, en ovanligt svår blend om man strävar efter balans.

Denna grupp ägs av Distell och Hans Schreiber i ett joint-venture-projekt.