acceptera alkoholtillstånd

Dalla Cia Wine and Spirit Co

Sydafrika
Stellenbosch, Sydafrika

Georgio Dalla Cia har kallats för Italiens viktigaste export till Sydafrika. Han var under mycket lång tid den legendariske vinmakaren som byggde upp Meerlust Estates status till kultstatus och Sydafrikas överlägset mest berömda vin.

Han kommer ursprungligen från en italiensk spritproducerande familj som av en slump kom till Sydafrika och Distillers Coorporation. I stället för att destillera tillfrågades Georgio om han kunde hjälpa till på Meerlust under jäsningen, vilket han gjorde och där kom han sedan att stanna kvar. Han skapade Rubicon tillsammans med ägaren Nico Myburgh som blev Meerlusts stora vin och landets första ”Bordeauxblend”.
När det så småningom blev tillåtet att destillera pressrester till ”Grappa” eller ”Husk Brandy” som man säger här ”hängde Georgio på låset” välsignad av Meerlusts ägare Hannes Mybergh. Man började framställa två versioner dels en Cabernet Sauvignon/Merlot och dels en Pinot Noir/Chardonnay och lite senare även en fatlagrad Reserva.

Allt i absolut grappavärldsklass.

När sedan Georgio gick i pension så fick han överta Grappanläggningen av Hannes och så ändrade man namn till Dalla Cia. Produktionen låg kvar på Meerlust under flera år men har sedan flyttats till Stellenbosch och Bossmans Crossing som redan tidigare var helig destillationsmark i staden där Gilbeys låg. Idag är det Georgios son Georg som leder företaget och är masterdistiller med pappa som övervakare.